Sarangheyo..Oppa..Unnie..Nuna..Hyung..
Haish abis semua korean word yang sentiasa dalam ingatan ni keluar..
Shida nak share kat korang pasal garam buluh yang famous kat negara K-POP ni..
Lebih 1000 tahun dulu di Korea, pengamal perubatan dan sami menggunakan garam buluh untuk merawat demam hinggalah cirit birit. Pengamal perubatan dan sami akan membuat tablet garam buluh dengan memasukkan garam dalam tiang buluh yang tebal dan bakar buluh tersebut dua atau tiga kali pada suhu yang tinggi dengan kayu pokok pain.
Faith - The great doctor..zaman Joseon..cerita doktor zaman dulu-dulu.. |
Lebih 1000 tahun dulu di Korea, pengamal perubatan dan sami menggunakan garam buluh untuk merawat demam hinggalah cirit birit. Pengamal perubatan dan sami akan membuat tablet garam buluh dengan memasukkan garam dalam tiang buluh yang tebal dan bakar buluh tersebut dua atau tiga kali pada suhu yang tinggi dengan kayu pokok pain.
Garam yang digunakan ialah garam yang diperolehi daripada air laut yang
kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau
Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea.
Tetapi untuk zaman moden garam buluh telah melalui proses pembakaran sehingga lebih dari sembilan kali. Selepas
proses pembakaran, bahan berbahaya seperti logam berat dan
kotoran yang ada dalam garam telah dineutralkan atau disingkirkan,
manakala intipati pokok pine (resin pine, minyak pine) dan buluh (200
lebih jenis elemen surih yang diperlukan oleh badan) bercampur ke dalam
garam dan menambahkan kandungan ion logam inorganik yang diperlukan oleh
badan manusia seperti magnesium, kalsium, kalium, kuprum, ferum, zink
dan sebagainya.
Apa beza Garam Buluh/Bamboo Salt dengan Garam Biasa?
Garam buluh telah menyingkirkan bahan
berbahaya terhadap badan
(misalnya logam berat dan bahan kimia) dalam proses pembuatannya dan
pada
masa yang sama meningkatkan nilai nutrisinya. Garam buluh mempunyai
kandungan magnesium yang tinggi dan bagus untuk badan kita, mengandungi
anti-oksida dan membantu menyingkirkan toksin dalam badan.
Antara keistimewaa Garam Buluh/Bamboo Salt:
Manakala bagi garam biasa atau
kebanyakan garam yang kita ambil sekarang telah melalui
pemprosesan moden iaitu pemprosesan kimia. Ini akan menyebabkan
kandungan natrium adalah lebih tinggi, bersifat asid, ditambah aditif
dan khasiat pun hilang disebabkan proses pengilangan. Pengambilan dalam
jangka masa panjang akan memudaratkan kesihatan kita seperti penyakit
darah tinggi (hypertension) dimana ianya
penyumbang utama penyakit jantung (kardiovaskular).
Mungkin korang pelik kan kenapa garam ni dikatakan penting untuk badan kita..selalu kita dengar orang darah tinggi sebab terlebih garam..ok ni shida share kan lagi..
Kepentingan garam?
Garam membantu mengekalkan cecair dalam sel-sel darah dan digunakan untuk menyampaikan maklumat dalam saraf dan otot kita. Ia juga berfungsi untuk membantu penyerapan nutrien. Badan kita tidak menghasilkan garam sendiri dan badan mendapat garam melalui pemakanan kita.
Sekarang korang nampak tak
kepentingan dan fungsi garam untuk tubuh kita. Sebab itu kita mesti pilih
jenis garam yang terbaik untuk badan kita dan yang tidak memudaratkan.
Jadi bagaimana nak gunakan Garam Buluh/Bamboo Salt ni?
1. Gantikan garam biasa dengan garam buluh semasa memasak.
Hai-O Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Cooking Salt Powder (300g)
2. Amalkan pengambilan minuman garam buluh.
Hai-O Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Drink (40 sachet)
Mineral coffee
Kalau berminat atau ada pertanyaan lanjut boleh:
Mesej/Whatsapp/Call
013-2529186
Shahida Hassan
Anda juga boleh menambah pendapatan juga!
Just ask me how!
Kita set date saje..
No comments:
Post a Comment