Thursday 22 January 2015

BAJET TRIP BUSAN - JAGALCHI MARKET FAMOUS SEAFOOD MARKET

 
Pagi sebelum shida fly ke Jeju tu, shida and kawan2 decide nak lunch seafood. Busan pemes dengan seafood dia. Besar-besar and fresh. Bukan takat seafood dia je besar, shida tengok buah-buahan dia pun gemuk-gemuk besar je.


 Tengok sotong dia, tersangat la besar. Ni makan sotong kangkung memang puas hati. Nampak sotong je, kangkung tenggelam. Ikan pun besar-besar. Mungkin faktor cuaca kot. SubhanaAllah.
King Crab, harga pun king!

 CARA KE JAGALCHI MARKET

> Naik subway line 1. (shida naik dari Busan Station Exit 8)
> Get off at Jagalchi Station, exit 10
> Jalan terus sehingga simpang 4 yang ke - 2. Di simpang yang kedua, kat sebelah kiri korang boleh nampak Pintu Gerbang Busan International Film Festival. 
> Dari simpang tu korang ke kanan dan kira-kira 300 meter dari situ la Jagalchi Market.


Berdepan dengan bangunan ni ada barisan restaurant seafood. So, korang pilih je yang mana-mana. Lepas shida tanya sifu sifu kat group backpakers and blog, kat sini halal. Cuma bagitau ahjumma (aunty) kedai tu, tak nak soju. (soju andeh - bahasa korea)


Gambar dalam menu memang buat air liur menceceh, tapi dalam hati berdebar juga sebab risau tak kena dengan lidah. Kitorang puas la toleh kiri kanan tengok orang Korea masak macam mana. Yang kelakar dorang pun perhati je kitorang. Mungkin sebab Busan baru nak start jadi tempat pelancongan baru start nampak orang luar.
 Side dish untuk kitorang. Yang paling best jap lagi makan wrap wrap dengan salad. Nasi? Restaurant ni ada sediakan nasi, tapi pagi tu kitorang dah makan nasi kat guesthouse, jadinya masing-masing nak meratah je.

Tengok muka, serius kan masa masak. Neves dalam hati tengok ikan ni mengeliat geliat masa kena masak.
Ok dah siap masak. Serious tak tahu nama ikan ni. Rasa macam ala-ala paprik pun ada, kalau dipedaskan lagi, mesti lagi sedap. Lidah Melayu kan.
Bergembira bakar abalone, memang berbaloi dengan harga dia. Nanti orang kat kedai ni bagitau dah masak ke belum.
Tak dela kita makan mentah. Hehe.
Ok, ni menu paling WIN! Sotong pedas.
Memang menu WAJIB rasa.
Makan cam tu je pun sedap, makan wrap pun sedap.
Cuba la nanti k.
  Gendang gendut tali kecapi,
Bolat perut, senang hati.
Lagi senang hati lepas makan ni terbang ke Jeju pula.





No comments: