Friday, 30 March 2012

8 TIPS JIMAT BELI MAKEUP DAN KEPERLUAN DIRI

Assalamualaikum readers and bloggers!
Nah bonus utk korang..tips shopping barang keperluan diri dan kecantikan..sekarang ni kos utk beli produk kecantikan n penjagaan diri lelaki dan perempuan sama mahalnye kan..kadang-kadang ter over bajet lak bile semuanye abis sekali gus..


Jom kite cek kalau boleh kite cut cost mane yg patut..


1. Free Sample 

Ambil sample kat kaunter-kaunter kecantikan cam yg ade kat Parkson or Jusco tu..lagi untung sample tu sebenarnye memang produk korang..

2. Kupon dan Kad Diskaun

Simpan kupon-kupon @ kad diskaun yg korang dapat dalam wallet @ handbag..so bile korang nak bayar leh la guna..tak la rugi kalau tersimpan je kat umah..lg best kalau korang rajin tengok web produk korang tu..sebab kadang-kadang dorang bg terhad bagi sape yg apply..

3. Promotion and Sales time!  

Masa tgh online fB ke twitter ke ce tengok web produk korang tu bile dorang buat sales..so catat dalam diary..then korang leh bajet duit utk beli masa sales..untung tau..contohnye Watson selalu buat sales..paling kurang pun 10%..

4. Alahan pada produk

Oh yea..masa beli ape jua jenis produk..pastikan ambil dulu trial pek dia..kalau sesuai dan tak timbulkan gatal-gatal ke..ruam ke..baru beli pek yg besar..kalau beli yg besar terus konon lagi jimat tetiba tak sesuai..kan rugi tu..

5. Ubat-ubatan dan farmasi

Selalunya farmasi bagi harga murah and selalu buat promosi..sape yg ambil extra vitamin lagi best kalau pergi beli kat farmasi..lagi selamat dan jimat..

6. Plan masa shopping

Kalau beli magazine cuba check kot-kot ada pasal pelancaran produk baru ke..leh la korang gi utk dapatkan gift dia..untung-untung kalau perfume punya launch ke..mesti dia buat offer yg giler-giler punya..

7. Shopping tetap Shopping
 
Perasaan tak Elianto selalu buat jualan gudang..ade banyak lagi produk yg selalu buat jualan gudang...ajak kawan-kawan gi beli..mesti masa korang bershopping tu lebih enjoy..Tak kesah la mana tempat yg korang shopping sebab shoping tetap shopping..hehe

8. Shopping bersama-sama

Jom menyelam sambil minum air..dengan ajak kawan-kawan or adik-adik korang masa gi shopping..untung-untung ade offer yg buy 1 free 1..so korang leh set ngan kawan-kawan korang..bestnye!



Selamat Bershopping korang...  ^_^

9 Cara Menjadi lebih kreatif

Haip-haip semua..assalamualaikum..ceria-ceria tak? korang pernah tak tertanya-tanya masa tengok blog orang ke...g tengok show ape-ape..terfikir camne la dorang ni leh terfikir nak buat camni..mana datang idea dorang ni ek? Bestnye kreatif cam dia ni... (sebenarnya shida selalu terfikir camni..hehe)..


Jom kita tengok camne nak jadi kreatif!


1. Ubah kebiasaan
Kalau korang ari-ari makan nasi lemak masa breakfast..try makan ala barat lak..sebab kalau korang menikmati benda baru..korang akan rasa enjoy..bila enjoy korang tak lagi rasa bosan dengan kehidupan korang and proses kreativiti automatik akan semakin meningkat.

2. Bermain game
Korang dapat tengok animasi-animasi dalam games tu..contoh game kat fB cam cityville ke farmville..and segala jenis ville..korang bebas sususn barangan dia kan..so secara tak sedar korang akan bertambah-tambah kreatif bile korang berjaya ke peringkat seterusnya..

3. Uji daya ingatan
Try meneka bahan masakan dalam masakan dengan kawan-kawan...bonus bila kawan korang tu memang ada bakat atau kelulusan dalam bidang masakan..so sambil tu sel-sel otak kita akan lebih aktif..

4. Menulis cerpen/poem
Kalau boring..try buat sajak ke puisi ke pantun ke pasal kehidupan korang ke..tak pun utk ditujukan khas kat seseorang..kalau berani try post kat wall fB takpun kat twitter..mana la tau ade orang yg lebih mahir komen korang..so leh bertambah ilmu..


5. Keluar dari zon bahaya
Mungklin kehidupan seharian korang tak berjumpa dengan bahaya macam kalau ade bisnes risiko rugi..kalau jadi student risiko pointer jatuh..try cabar diri macam gi main roller blade ke..yg tak reti bdrive..try drive..so korang tak akan jadi seorang yg pasif..

6. Bertindak cepat
Sebenarnya rahsia nak berjaya bukanlah kepada nasib semata tapi bergantung kepada siapa yg berani dan cepat merebut peluang.so ape tunggu lagi..bila kita jadi org yg cepat bertindak kita akan berusaha utk jadi org yg pertama so otak kita akan berkerja keras utk keluarkan idea baru dengan cepat..

7. Jangan malu bertanya
Bertanya akan menambah ilmu and kadang-kadang boleh bertambah kawan..jangan malu..semua orang tak sempurna..kita kena saling bantu-maembantu..

8. Bercita-cita tinggi
Jangan malu nak bercita-cita tinggi @ berangan mat jenin..sebab dari angan-angan yg indah tu akan membuatkan kita menjadi semangat..Kalau kita tak ada cita-cita @ harapan..kita mungkin akan berhenti berfikir utk menjadi kreatif utk memajukan diri..

9. Berfikir utk esok
Secara tak langsung kita akan meramal ape yg akan kita buat hari esok..otak kita akan jadi aktif..kalau lebih canggih berfikir lebih jauh ape akan terjadi..lagi-lagi zaman berteknologi skrg..belum sempat nak master gajet terbaru muncul lagi gajet baru..


hoppefully kita semua bertambah kreatif and inovatif so tak la kita ketinggalan.. :)

Jom Main Kuiz : Sebab aku ke kita putus cinta?

Assalamualaikum readers and bloggers yg vogue lagi hot..kuiz kali ni nak cek sebab ape selalu putus cinta...salah korang ke salah si dia..hurmmm tapi kalau dah banyak kali mungkin sebab kita kan..kadang-kadang kita dah buat yg terbaik tapi still jadi camtu juga...hurmm mungkin ade sikap kita yg sebenarnya salah dalam hubungan..jom kita cek.. *tak wajib percaya..hihi..sekadar panduan aje*


1. Korang boleh dikategorikan seorang...

A. Manja
B. Pemalu tapi setia
C. Peramah dan straight forward

2. Ingin memilih pasangan yang....

A. Paling penting ade degree ke atas, macho, style and $$$$$
B. Kaya dengan kasih sayang yg melimpah ruah
C. Pandai jaga hati korang termasuk family korang

3. Prinsip korang kalau bercinta....

A. Tidak akan merana sebab cinta
B. Sayang sepenuhnya dan berkorban apa saja
C. Berkongsi suka duka bersama

4. Siape yg selalu akan decide tempat dating?

A. Bersama-sama
B. Kekasih hati
C. Korang

5. Kalau kekasih tengah sedih bermuram durja..korang akan..

A. Support dia dengan sepenuh hati
B. Try tolong dia sedaya upaya
C. Try buat lawak bagi dia tersenyum and dia lboleh lupakan problem dia..

6. Kalau ade orang try jadi orang ketiga..korang akan....

A. Jeles and salahkan kekasih korang sebab tak buat ape-ape
B. Try halang orang ketiga dari kacau hubungan korang dengan si dia
C. Lantak lah..korang lagi hebat dari die..tak kan la kekasih korang nak kan..

7. Kalau bergaduh sape dulu yg akan naikkan bendera putih?

A. Kekasih hati la..
B. Korang sebab selalunya jumpa ngan orang yg hati batu..so malas nak fikir..
C. Tengok pada keadaan..kalau memang dia salah..dia ngaku..sama la cam korang gak..

8. Masa tengah dating..tetiba dia tunjuk benda yg paling dia nak..korang terus...

A. Buat-buat tak faham and tengok benda lain..takut dia request lak kat korang..
B. Belikan untuk dia even korang tengah kopak masa tu..sayang punya pasal...
C. Tunggu masa special day baru belikan untuk dia..suprise! tadaaaa...

9. Kalau korang putus cinta..apa yang akan korang buat?

A. Cepat-cepat cari pengganti so leh lupakan dia..
B. Berkurung dalam bilik pastu nangis puas-puas
C. Lepak ngan kawan-kawan..

10. Kenangan paling manis masa bercinta...

A. Holiday and beromantika de amor
B. Belum sempat ade sweet memories dah clash
C. Dinner kat special restaurant dengan suasana yg sweet2...



Jom check hasilnya..

Kalau banyak A

Hurmm..korang bercinta lebih kepada nak menunjuk-nunjuk yg kekasih hati korang ni yg paling the best di dunia..Tanpa korang sedar lama-lama si dia jadi boring sebab selalu memberi..jarang menerima..Kadang-kadang si dia salah faham dengan niat bercinta korang..sebab tu la si dia mengundurkan diri sebelum dia pulak yg kecewa..so jom tunjukkan betapa sayangnye korang kat dia..

Kalau banyak B

Korang ni seorang penyayang la..Pokok yg mati pun leh hidup sebab korang pandai membelai and menjaga dengan penuh kasih sayang...Tapi korang kena berwaspada juga sebab terlampau memberi takut nanti si dia langsung tak kesah macam mane layan korang sebab dia tau..korang akan tetap sayangkan dia..So..korang leh la start jual mahal sikit dengan dia..main-main tarik tali..so percintaan akan menjadi lebih menarik..hihi

Kalau banyak C

Boleh dikatakan yg korang ni perfectionist..korang berharap si dia sama rentak dengan korang..korang tak kesah sape pun si dia asalkan dia syg korang..korang tak pernah pandang rendah dekat dia..tapi kena beringat tak semua orang suka penerimaan korang tu..sebagai manusia pasti ada ego tersendiri..contohnya..kalau dating korang selau nak gi tempat yg vogue2..korang yg akan bayar..kalau sekali dua kali tak pe..kalau byk kali kekasih hati korang mungkin akan malu..so mulai sekarang korang try belajar menerima kelemahan dan kekurangan kekasih hati korang..and  try menyesuaikan diri dengan orang lain...



sumber : remaja

Thursday, 29 March 2012

Jom Main Kuiz : Love Me or Not?

Hai readers and sweet bloggers! Assalamuaalaikum..senyum sikit..nak tanya boleh? sejak kebelakangan ni kekasih hati korang selalu ngan korang ke makin menjauh? opps..jangan la risau k..kot-kot dia bz ke kan..takpe jom kite try tengok ngan kuiz ni... *tapi jangan percaya sgt ye..ni sekadar teori semata-mata*

Cara jawab : Jawab Ya atau Tak


1. Dia selalu cancel dating?  

2. Kalau berselisih pendapat selalu tukar topik lain? 

3. Kalau korang tanya pasal aktiviti dia, dia naik angin cakap korang polis pencen. 

4. Dia selalu elak dari kenalkan korang dengan kawan-kawan dan family dia.. 

5. Perangai dia sekarang dengan awal perkenalan dulu macam langit dan bumi.. 

6. Dia tunjuk tanda-tanda malas nak dengar ngomelan korang macam menguap tak pun kuatkan radio.. 
  
7. Sejak kebelakangan ni dia berbohong ngan korang..

8. Dia buat alasan tak jadi keluar ngan korang sebab nak jumpa kawan dia..

9. Dia tak benarkan korang ikut kalau dia nak lepak ngan kawan-kawan dia..

10. Dah jarang dating sebab dia cakap takut nanti cepat boring..

11. Call n mesej dia boleh dikira dengan jari..

12. Dia jarang cerita aktiviti semasa dia dengan korang..

13. Kalau dating korang lebih byk berdiam dari mengusik @ bergurau..


Jom tengok hasil korang dengan mengira jumlah YA...
Kurang dari 5

Fuhhh..korang di zon selamat..Kekasih hati korang tu sibuk ngan karier dorang tak pun ngan assignment yang melambak-lambak..So untuk menambahkan sayang dia kat korang...Korang bagi semangat kat kekasih hati korang...so dia akan lebih menghargai korang..Kalau ada peluang dating...buat la aktiviti yang jarang korang buat macam g pantai ke? Gi panjat Broga Hill ke..Chill k! Jangan negatif2..


Lebih dari 5

Ooops..macam ada something je..cuba check, korang ada buat benda yg dia tak suka ke? kot la tu tanda dia protes..Ajak la kekasih hati tu berbincang, so tak la makin parah..kalau dia berdolak dalik cakap tak ade ape-ape, masa tu korang try bertegas and cakap kalau tak discuss baik-baik problem tak kan selelsai..Berbincang elok-elok ye..seelok-eloknya cari jalan penyelesaian yg membawa kebaikan..



sumber : remaja

Jom Main Kuiz : Korang happy masa?

Hai  korang! Tengah nak release tension ke? Tak tau nak buat camne ea..Jom tengok korang happy masa bile? At least boleh tolong korang cari cara korang nak stress out sambil main kuiz ni..

1. Last korang gelak guling-guling bile?

A. Dengar lawak dari member korang.
B. Tengok citer lawak cam Lawak ke Der..
C. Bf korang buat lawak.

2. Tempat lepak korang?

A. Theme park cam Genting ke..Sunway lagoon ke tak pun wayang ke karoke..
B. Tempat bersejarah cam Muzium Negara..
C. Balik kampung lagi best!

3. Nightmare yang paling dasyat yang pernah korang dapat...

A. Tengah enjoy-enjoy tetibe kena rompak..
B. Berada kat pulau yang tak de orang tak pun kat tengah-tengah padang pasir..
C. Pelamin anganku musnah! Bf ku diambil bestfriendku!

4. Siapa yg jadi pendengar setia korang kalau korang nak luahkan rasa..

A. Bff (sahabatku selamanya)
B.Miss Diary
C. Kekasih hati

5. Hadiah yang paling best pernah korang dapat..

A. Suprise party
B. Free of charge kat spa..
C. Teddy bear dari kekasih hati

6. Gambar yang ada dalam wallet korang...

A. Birthday party korang last year
B. Gambar korang masa tengah vogue lagi hot
C. Bersama si dia

7. Last tengok tv/wayang..citer ape..

A. Citer lawak cam Kungfu Panda
B. Epik kuno macam Clash of the Titans
C. Romantika de amor cam Ombak Rindu

8. Orang yg selalu korang call?

A. Sahabat selamanya tak pun officemate
B. Mama papa ku
C. Kekasih hati


Jom kira markah!

Total A, B, C lebih kurang aje

Hebat la korang ni! korang ni seimbang..dengan sape-sape aje korang leh happy..Korang enjoy aje kalau keluar dengan kekasih hati ke..best friend forever ke..family ke..korang boleh aje release tension..
Tapi korang kena yakin dengan diri sendiri..sebab kalau ada problem, korang jangan terlalu bergantung dekat orang lain..Korang try solve sendiri dulu ok..

Lebih dari setengah jawapan C

Wow! korang lagi rasa happy and stress hilang terus bila bersama dengan si dia..Terus berada di awang-awangan..hoho..kalau pun camtu korang kena ingat kat family and kawan-kawan sekali k..Dorang pun sama penting juga..So jom set date nak dating release kan tension korang tu..Korang boleh gak ajak kekasih korang lepak dengan bff korang tapi bagitau dulu ngan bff takut dorang salah anggap lak nanti..

Hampir semua A@ B

Korang lebih suka stress out sorang-sorang..tapi yang best nye korang tak la tak akan kuar untuk happy2 ngan kawan-kawan and family just korang lebih suka menyediri utk bermuhasabah ke..mengrelax-relax kan diri..tak pe..take your time..its ok dear..  :)



sumber : remaja

Tuesday, 27 March 2012

Kalau Shopping Mall Malaysia guna nama dari Bahasa Melayu

Ok sebelum korang tergelak terguling-guling shida nasihat kan bawa lappy gi tempat yang selamat...seperti di atas kati...di sofa...atas carpet..sebab ayat-ayat dibawah mungkin...mungkin membahayakan nyawa korang..
Yelaa kalau korang tengah online kat cyber cafe..gelak guling-guling jatuh dari kerusi pastu malu sampai terkena heart attack..kan bahaya tu..hehe..lol..ne taw la kan..


Sebelum tu nak bagi tau shida translate ni seketul-seketul bukan berdasarkan penggunaannye..just chill k..


Mid Valley : Lembah Pertengahan
Times Square : Kali Persegi
Subang Parade : Perbarisan Subang
Central Square : Pusat Persegi
Sunway Pyramid : Piramid Sunway
One Utama : Satu Utama
Queensbay Mall : Pusat Membeli-belah Teluk
                           Permaisuri
Bangsar Village : Kampung Bangsar
Festival City Mall : Pusat Membeli-belah Bandar
                           Perayaan
The Gardens : Taman (wah cam nak gi main gelongsor lak)


sorry merapu lak shida arini ye..ni adalah akibat air-cond kat office ni down! So kepanasan ni telah membuat shida merapu jap..Nak wat keje pun rasa rimas je..(alasannnnn)

Awas! Jangan Habiskan Baucar Buku 1Malaysia lagi! Tunggu dulu...

Assalamualaikum semua!
Ohaiyogozaimas!

Korang! ade good news tapi leh jugak jadi bad news..Bad news nye sebab shida dah abiskan baucar buku shida dengan semngatnye..

Baucar buku yang RM200 tu kan..tarikh valid die dah dilanjutkan ke 30 APRIL 2012...good news la kan2..sebab nanti 27April - 16 Mei  ade Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur di PWTC..Diskaun yang die offer memang berbaloi la..Ditambahkan lagi baucar buku yg memang free tu..Bestnye!

Jom tengok info tambahan lagi :    (klik link di bawah ini kawan-kawan)




sumber : pakcik G



JoM PenuhkAN Lemari Buku ^_^
Alhamdulillah ada sorang kawan shida bagi baucar buku dia kat shida sebab die cakap shida ni ulat buku..hoho..ade la rezeki nak rasa diskaun kat PBAKL 2012 nanti..

Monday, 26 March 2012

Perkara yang patut para isteri buat kalau dapat tau dia bermadu

Assalamualaikum readers! Ceria-ceria selalu yea..
Ade yang bermadu tak?
Ooops..mesti ramai yang tak suka kan2..
Sama la ngan shida...
So nape la shida buat entry ni ek?
Aritu shida sembang-sembang ngan en bf..tetibe keluar pasal bermadu..
Haha...(dalam hati risau gak la kalau tul-tul terjadi)

Dengan slumber tapi keketaran di dalam hati..shida buat statement...

1. Naikkan nafkah bulanan (mampu isteri dua kena la bagi lebih sket jaga ati wife pertama ni)
2. Berhenti kerja (malas nak tolong hubby dah sebab nanti die yg tambah senang)
3. Berkenalan dengan madu (tunjuk cool la kan)
4. Jadikan madu tu kawan (try jadi sekepala so leh bodek hubby serentak)
5. Hari-hari gi hangout ngan madu..(perabihkan duit hubby, so tak la tambah yg ke3) 
6. Hari-hari dinner kat luar (mogok masak)
7. Kalau raya lak kena bawak balik 2-2 sekali tak kesah la belah kite ke belah madu ke tiap-tiap tahun..( kopak la die)
8. Kalau hubby nak gi date ngan madu, ikut je...(so takla jeles sangat sebab kite leh cite pengalamn kite kat madu tu, so tak la suprise sgt utk madu tu kalau hubby kite wat kat die..haha)

Tapi kan...cara ni cam tak bagus je kan..cam takde agama je..sebab kite tak leh haramkan yg halal..
tapi ni semua teknik-teknik kurangkan stress ngan bagi masa untuk terima kenyataan..(ayat cam pasrah je...)

Tapi kan..dalam hati ni jerit TIDAKKKKK...NEHI HE....NO NO NO...TAK MOOO..
betul ke ni saya suka madu?

Fuhh..

kalau korang ape la yang korang akan buat or jawab kalau hubby korang cakap nak kahwin lagi...?
terfikir tak..hihi..

Sunday, 25 March 2012

BB1M RM5300 PERCUMA

Assalamualaikum bloggers & readers,
Tajuk shida arini mesti buat ramai yg angkat tangan tunjuk langit laju-laju kan..
haha..sebab shida pun camtu bile ade orang invite kat FB..


Baucer ni diberi sempena Pesta Buku Antarabangsa KL 27April - 6 Mei 2012 tak lama lagi di PWTC..




RM5300 kan..sape yg tolak...mm jom klik-klik link bawah ni utk info tamabahan..

Baucer Buku RM5300 PTS


Sumbangan baucer oleh

Friday, 23 March 2012

Blog Background & Header April 2012

Assalamualaikum semua!
Yeay! Dengan penuh semangat shida mengedit blog ni..
Baru tahu leh amik free background ngan header utk blog..
So shida pun tengok2 la kat pakcik google..
Jumpa la freebie web yg best...


mari klik-klik & cantik-cantik kan blog

ms google background
terjumpa la...
cik doodle muslimah yg kiut sgt..



Kalau sudi comment sikit background baru shida ni..
Kemas tak?
Ke lagi fenin..
Atas comment2 tu nanti leh la shida improve ape yg patut..
Budak baru belajar la ni..hehe..

Tq bloggers...

CARA JIMAT BATERI LAPTOP

Kelas dah nak start la...aritu shida gi ofic bendahari nak claim yuran ternampak la student2 full time bz kat discussion room ngan lappy nye ngan buku nye..tapi tengok plug kat situ tak banyak..terfikir gak cane dorang nak discuss lama2..normally bateri lappy tahan 2 jam je kan..hurmm dorang sambung nanti kot...cam tak best je kan kalau kerja separuh jalan...sebab..bateri lappy abis...

So shida ngan semangatnye nak share tips n trick bagi bateri lappy tahan lama...

1. Kurangkan brightness lappy..

2. Off Mp3 @ Video lagi-lagi yg play dari external hardisk..

3. Adjust power option kat control panel kepada 5minit untuk hibernate @sleep reminder ke 7minit..so korang sempat save ape patut sebelum die kong.

4. Disablekan WiFi kalau guna broadband..sebab system yg detect wifi tu guna bateri kuat..

5. Tutup mane-mane folder yg tak guna..cam kalau tengah guna Word tutup la folder pendrive la ape la kan sebab system-system yg korang buka tu makan bateri..

6. Elak dari guna peralatan tambahan cam speaker, lampu  kecik, cas fon lak time2 tu..lagi la cepat abis bateri..

7. Lagi hebat korang ade spare bateri kedua.. ^_^

Thursday, 22 March 2012

Psikologi Manusia Mengikut Bulan Kelahiran

Assalamualaikum korang..semangat-semangat tak? ok utk menambahkan semangat korang..nah rahsia psikologi ikut bulan kelahiran korang..so nanti leh korang taw kelebihan korang and korang leh la capai ape jua impian korang..


sumber
JANUARI                                                   
- Bercita-cita tinggi
- Rajin
- Setiap yg dibuat nampak untungnya
- Agak pemalu
- Tahap focus yg tinggi
- Disiplin yg tinggi

FEBRUARI
- Bijak
- Pandai menawan orang
- Keras hati utk capai goal
- Bercita-cita tinggi
- Boleh jadi pemboros

MAC
- Baik secara semulajadi
- Jujur
- Pemurah
- Mudah simpati
- Sgt peka pada orang lain
- Terburu-buru dalam cari pasangan

APRIL
- Aktif
- Dinamik
- Pandai memujuk (diplomatik yg tinggi)
- Pengasih & Penyayang
- Sopan Santun
- Pemurah
- Agresif tapi terburu-buru buat keputusan

MEI
- Bermotivasi tinggi
- Sistematik
- Memahami apa yg terlintas di hati orang lain
- Pandai berdebat
- Rajin
- Agak boros

JUN
- Berfikiran jauh dan berwawasan
- Susah membuat sesuatu dengan segera
- Mudah berkawan
- Pandai berkawan
- Kedegilan yang tak terkawal


JULY
- Lurus sikit
- Jiwa sentimental
- Mudah dan rajin belajar
- Suka duduk rumah
- Tak agresif kecuali terpaksa


OGOS
- Orang mudah tertawan padanya
- Berani
- Tegas
- Bersikap kepimpinan
- Pandai memujuk
- Cepat berfikir
- Kelam kabut sikit
- Suka cari kawan


SEPTEMBER
- Sangat cermat
- Teliti dan teratur
- Amanah, setia, jujur
- Prihatin
- Kerja yg dilakukan sangat sempurna
- Banyak berfikir
- Pandai dorong diri sendiri


OKTOBER
- Tak pandai berbohong & berpura-pura
- Mudah rasa simpati
- Baik & mementingkan kawan
- Ambil berat
- Adil
- Mudah patah semangat


NOVEMBER
- Banyak idea
- Personaliti dinamik
- Berusaha sampai dapat
- Mudah ambil berat
- Cara berfikir lain dari yg lain
- Pandai dorong diri sendiri


DISEMBER
- Kurang sabar & tergesa-gesa
- Bercita-cita tinggi
- Sangat jujur & amanah
- Bertolak ansur
- Cepat marah
- Perangai mudah berubah

PUTRAJAYA AGRO BAZAAR 2012



Hi korang..lama shida tak hupdat..kena berkursus kat kulim 3 ari..phew..kem bina insan..Insyaallah shida bertambah positif..hihi..Disebabkan kursus tu...shida terlepas nak gi hot air balloon aritu..so shida pun google tengok ade event ape minggu ni..terjumpa event kat putrajaya ni..jom kite memeriahkan lagi..
Yes! ade aktiviti weekend ni..
Nak taw aktiviti ape lagi kat bazaar tu klik-klik aje link bawah ni..


Monday, 12 March 2012

Blog Rujukan yang Awesome

Assalamualaikum korang..
Tetibe petang ni gatal godek-godek template blog..
pastu cari punya cari terjumpa satu blog yg special untuk bloggers2 ..
Tutorial die simple dan mudah..
lagi-lagi newbie cam sy ni yg tak faham sgt coding-coding ni...

Orang nye juga tak sombong..
sebab kat comment2 beliau ramai tanya and beliau jawab..
Even sy tak pernah tanya lagi..
Tengok gaya beliau saya pun tak rasa segan nak bertanya lepas ni..

Ok tak nak membebel banyak..
Nah..klik la link kat bawah ni..
Beliau nye nickname : Nescafe Ais






mood : sharing is amazing!

Putrajaya International Hot Air Ballon Fiesta 2012

sumber:hokangtao.com

Assalamualaikum korang!!
Teruja tak tengok picture kat atas nih...?
Sy teruja sangat sebab lagi beberapa hari je lagi pesta ni akan start..
Disebabkan office dekat dengan tapak pesta..keterujaan ni bertambah-tambah..

Antara negara yg join fiesta ni France, Belgium, Thailand, Poland, Belanda, India, AS, New Zealand and banyak lagi..Lebih dari 25 belon akan dinaikkan..

Specialnya tahun ni ade Night Glow utk acara penutup (17 Mac)..Malam tu nanti belon panas akan dinaikkan diiringi cahaya + bunyi and pertunjukkan bunga api..Wah terujanye! (tak pernah tengiok yg malam nye lagi)

Ade pameran basikal ngan street touch rugby sekali..


mood: Nak snap picture banyak2.. ^_^

Friday, 9 March 2012

10 sebab ada Hari Wanita Sedunia

Assalamualaikum readers n bloggers..
Nak jerit sikit kat korang yg gegirl yg bace post ni 
Selamat Hari Wanita Sedunia!!!!
Date hari wanita sedunia yg sebenar 8 Mac..sorry lambat wish..
Korang tau tak nape ade hari wanita sedunia..sebab wanita ni special sgt..
Bukan la laki tak special..just wanita ni lebih emotional sikit..
Suke bab touching2 terharu ni..hehe..
Ok jom kite tengok ape yg best jadi wanita ni..

wanita penyelamat dunia..hehe

  1. Ade special day macam ladies day di shopping mall, extra discount hari selasa..cam kat tutti frutti, baskin robin and etc.
  2. Girl boleh buat banyak kerja dalam satu masa...tak percaya? Contohnye boleh bergosip sambil makan, membebel sambil kemas rumah..hehe..hebat kan..
  3. Boleh berpegangan tangan dengan kawan rapat sebab normal je..kalau lelaki camni...cam pelik je..
  4. Dapat cincin berlian masa dilamar..bertuahnye kan..dapat free2 je..ops tp dibalas dengan kasih syg...sng je kan..yg penting ikhlas bercinta pasti dilamar dengan istimewa...
  5. Senang je nak bergaya sebab byk style sekarang...yg suke shawl..lilit sana sini dah jadi style..
  6. Stamina kuat giler bile bershopping..ce tengok kalau girl shopping mesti nak round satu kompleks dulu..baru decide nak beli yg mana..
  7. Dilayan special sgt sebab ada kata-kata 'ladies first'..Rasa sgt disayangi kan..
  8. Nak bawak payung masa musim ujan tak yah nak fikir mendalam sgt..beg sandang memang muat sgt..
  9. Ade je orang nak tolong kalau tayar pancit kat tepi jalan..kalau laki mesti segan nak lambai-lambai mintak tolong..
  10. Kerajaan ade wujudkan kementerian pembangunan wanita..khusus utk perjuangkan nasib wanita..

Bagi lelaki jangan la terasa sebab tak ada hari utk korang..
Bukan ape..sebab korang la tunjang kehidupan wanita..
Kan wanita dicipta utk damping korang..
Jangan jealous no...



sumber : magazine remaja, diedit oleh sy la..




Wednesday, 7 March 2012

BANTUAN ZAKAT PELAJARAN


Assalamualaikum semua...hi readers2 n bloggers yg hebat lg hot..
Tak lama lagi class korang nak start kan..Malas ade..rasa tak sabar pun ade kan..
Ooo yea..kali ni nak share pasal kemudahan utk belajar...
Korang tau tak yg kite ni kebanyakan layak dapat bantuan zakat belajar..?
Tak tau?
Untuk degree tak silap sy dapat rm2k setahun..
Skola rendah n menengah pun leh taw..
Ok untuk info yg lebih mendalam korang cek kat link bawah ni....


 Oh ye...korang yg luar kL ce cari kat pakcik google ngan taip majlis agama islam (nama negeri tempat tinggal korang) sebab dorang ni yang akan uruskan permohonan korang....

Jom Main Kuiz : Betul ke die ni Mr/Mrs Right kite?

Hi korang..kuiz cinta lagi kali ni..hoho..ha korang sekarang tengah couple ke? Dah lama? Yg dah lama tu mesti rasa die lah pasangan kita utk selamanya kan..hurmm ok la tu kan..positif is always the best...tapi mungkin juga si dia tu fikir yg kita ni 'teman tapi mesra'....Oooopss...
Jom kita cek mane la tau kan...(yg dah kawin...jgn percaya sgt kuiz ni ye...sekadar hiburan...takut lak kang ade yg serang sy...hehe)

1. Pernah tak die comment-comment korang nye style tiap kali dating..?

A. Ade gak lah tapi die cam acuh tak acuh je..
B. Cerewet sgt2..Tenung dari hujung rambut/selendang sampi ke kaki..
C. Puji memanjang..


2. Berape kali korang dating dalam seminggu?

A. Setiap hari
B. Tak tentu
C.Sebulan empat kali

3. Hubungan die ngan family korang?

A. Biase-biase je
B.Rapat sebab die pandai ambil hati.
C. Tak pernah jumpa..

4. Die romantik tak?

A. Tak pun.. T_T
B. Romantik masa berdua-duaan aje..
C. Memang tersangat romantik..

5. Pernah tak die ingkari janji?

A. Belum lagi
B. Pernah tapi benda kecil je cam cancel dating.
C. Selalu sangat.. 

6. Selau dating kat mane?

A. Pantai / air terjun/ taman
B. Lunch ngan dinner kat kedai
C. Depan rumah je..jimat weh..

7. Die ni kuat jealous tak?

A. Tak..die tu open minded..
B. Jealous sgt2..
C. Jealous yg bertempat

8. Kalau korang mungkir janji...die...

A. Tak marah just tegur siki-sikit
B. Tanya macam polis pencen sampai tak sempat nak jawab..
C. Merajuk lama-lama..


Jom kire markah..

1.  A:1       B:10      C:5
2.  A:10     B:1        C:5
3.  A:5       B:10      C:1
4.  A:1       B:10      C:5
5.  A:5       B:1        C:10
6.  A:10     B:1        C:5
7.  A:1       B:10      C:5
8.  A:10     B:5        C:1


20 - 39
Ooopss...rupanya die tu berpura-pura je cintakan korang..Tapi relax jangan terus cabut je..pasang strategi buat die jatuh cinta kat korang...Tunjuk kan kebolehan korang yg korang sorok selama ni..Tapi kalau korang dah berusaha bersungguh-sungguh die still buat tak faham...ape lagi kan...jom kite cari yg lain... 

40 - 59
Pilihan yg agak tepat and die memang syg kat korang and ambil berat pasal korang..Tapi kadang-kadang die buat korang kecil hati tapi bukan niat die pun..Die tak pandai nak tunjuk kan kasih syg suci murni die tu kat korang..So korang bagitau je kat die ape yg ko rasa.. Jangan pendam2 k..

60-80
Alhamdulillah...Si dia la permata hati anda...Dia adalah idaman setiap insan..Dia pandai ambil hati korang and sanggup buat ape saje utk korang...Bahagianye la kan.. So sekarang korang kena la maintain kan hubungan ni..jangan sampai die terlepas kat orang lain sebab byk mata tertumpu kat die..




*sumber:Magazine remaja*

Tuesday, 6 March 2012

Jom Main Kuiz : Ada ke orang nak dating ngan saya?

Assalamualaikum korang...kuiz kali ni pasal cinta..Korang perasan tak? ade yang tak ade rupa tak de ringgit tapi ade je yg ajak dating kan..dorang pakai ilmu ape ye..haha..tak la..kadang-kadang kita tak perasan ape yang kite buat selama ni buat kita jauh dari di ngorat...hehe..Jom kita cek ikut kuiz ni..


1. Bila first time nak register masuk gym, korang.......
 
   A. pilih yang ade kelas aerobik.
   B. pilih yang semuanye girl sebab tak confident bile berdepan ngan lelaki.
   C. pilih yang ahlinya ramai and siap ade bilik khas lagi.


2. Korang tengah berusaha nak tackle boy/girl kat office/class sampai berbulan-bulan tapi...die tak perasan 
    pun kat korang...So korang terus.....

  A. diet sampai hilang 10kg..mungkin die perasan perubahan mendadak korang tu..
  B. try buat die jeles dengan date dengan kawan lain dari office/class yg sama even korang tak suke..
  C. Give up arhhh..and harap-harap ade boy/girl lain datang..


3. Tiba-tiba boy/girl yg top kat office/class ajak korang makan luar tapi ade desas-desus yg dia nak kiss 
    korang...korang pun...

  A. bagi tau yg korang gi restoran tu sendiri and terus tunggu kat sana sebab korang tak nak berdua-duaan.
  B. tolak ajakan dia dengan alasan korang ni busy giler kalah PM..
  C. kuar je ngan die, tapi kalau die mula menggatal korang tegur ngan berhemahnye..


4. Masa ade event kat office/sekolah korang perasan ade orang asyik tengok korang je..Korang terus...

A. Bagi senyuman menawan kat orang tu..
B. Buat-buat tak nampak..
C. Senyum dan bergerak seorang diri so leh la die datang tegur korang..


5. Kawan korang nak set blind date ngan kawan die..korang...   

A. Tidakkkkk..(menolak)
B. Ok tapi kawan korang berjanji  akan ade sekali..
C. Try jelah..ne la tau melekat kan...huhu


6. Lepas berkenalan, siapa akan call dulu?

A. Biasanye dia yg call dulu..
B. Asyik-asyik korang je call dulu..
C. Dua-dua tak call..


Jom tengok markah korang...

1.  A:2       B:1      C:3
2.  A:1       B:3      C:2
3.  A:1       B:2      C:3
4.  A:2       B:1      C:3
5.  A:1       B:2      C:3
6.  A:3       B:2      C:1


5-8
- Maybe korang ni pemalu kot..Try bagi orang-orang yg nak ngorat tu peluang..Cuba sikap bersahaja, friendly atau peramah supaya kamu tak kekok depan orang lain. Chill. Berdebar sikit-sikit tak ade salahnya..Bila lagi nak berkenal-kenalan kan..

9-12
- Korang nye tahap confident tinggi and pandai control sifat malu korang..Korang tak agresif sgt nak berkenalan sebab korang tak kisah sape yg start dulu. Yg penting korang ni tak takut pada penolakan dan tidak mengharap sgt..Teruskan je sikap cam ni yg penting beri peluang kat sape saje yg ingin berkenalan ngan korang.. 

13-15
Wow! kOrang memang hot! Sampai pening nak buat pilihan dua 'date' pada satu masa..Bagi korang banyak ber'dating' byk pengalaman and lama-lama korang tak nervous lagi bila dikelilingi orang yg tak dikenali..




*sumber: Magazine Remaja, diedit oleh sy*

Monday, 5 March 2012

Jom Main Kuiz : Korang 'Hamba' Kerja ke?

Hi korang...baru balik keje ke? Dah-dah la fikir pasal keje-keje kat office tu..Relax-relax...Try men kuiz ni..

Korang just kire YA @ TAK je k..Ok let's have fun..


1. Korang fikir kerja setiap masa tak?  

2. Korang selalu call office tak even tengah holiday?  
3. Korang ingat lagi tak hobi masa zaman kanak-kanak rebina?  
  
4. Rasa bersalah tak masa korang apply cuti?   

5. Selalu lepak ngan kawan office je ke?   

6. Selalu bagi alasan busy kalau member ajak lepak?

7. Termimpi-mimpi kerja kat office tak pun terfikir masa nak tidur?

8. Korang bawak balik umah paper work tak pun fail office utk korang study sebelum tido?

9.Selalu fikir member office tak serajin tak setekun korang?


Kalau byk YA : Korang adalah 'hamba' kerja..korang terbawa-bawa ke dalam life korang..keje korang sekarang ni buat korang rasa kurang enjoy ngan kepuasan bekerja. Nak elak jadi 'hamba' kerja korang tengok cara pengurusan masa korang sekarang..dari situ korang leh adjust ape yang patut..Supaya life ngan kerjaya akan jadi seimbang.


Kalau byk TAK : Korang bukan 'hamba' kerja..Yeay! Korang bijak mengatur kehidupan yg seimbang dari segi life ngan karier...So korang ni superb larh..tabik spring sikit...  (^_*)


mood: life is short, so lets enjoy! Jgn stress sgt.. huhu






*sumber dari magazine NUR, diedit oleh sy*

Yuna Cover Mingguan Wanita (Mac 2012)

Assalamualaikum and hi korang!
Sape tak kenal Yunalis Zarai kan?
atau commercial name die Yuna..
Boleh dikatakan sebagai Icon hijabians selain dari Hana Tajima..
Suka tgok style die..
Kat Malaysia ke...kat overseas ke..
She's still herself..
Tak berubah drastik sgt..
Yg penting die nampak confident and proud to be herself..

*abaikan title-title die ye adik-adik*

Ooo ye..
Yuna jadi cover page Majalah Mingguan Wanita
Edisi 2-8 Mac 2012
So, kalau nak taw...
first time sy beli magazine ni..
Yela kalau nak diikutkan magazine ni sesuai utk wanita dewasa..
Sy masih remaja yaww...

Dalam magazine ni, yuna citer pasal keadaan die masa kat Los Angeles..
Pengalaman die...
Cara die jaga diri..
Ade banyak lagi...
Cepat sambar kat kedai..
Rm3.30 je..
(promote sikit)


mood : nak cr style shawl baru la.. ^_^