Siapa peminat kek kat sini?
Angkat tangan lelaju..
Entry ni shida nak share pasal resepi and cara nak buat kek batik yang simple bagi shida
Bahan-bahan:
3 bungkus biskut Marie Original (shida guna brand Munchy's)
500 gram Buttercup
1/2 tin susu pekat F&N
1 sudu kecil Esen Vanila
1 biji telur ayam
9 sudu serbuk koko Van Houten (sudu makan)
10 sudu milo (sudu makan)
1 cawan air masak
*resepi ini untuk 3 tupperware ice cream Wall's tu. Boleh adjust ikut berapa banyak korang nak buat.
Caranya:
2. Panaskan kuali dengan api sederhana besar. Cairkan Buttercup, kacau perlahan-lahan.
5. Masukkan serbuk koko dan milo. Kacau perlahan-lahan.
3. Tutup api dan tunggu sejuk dalam 3 minit. Jangan berhenti kacau.
4. Masukkan sebiji telur dan kacau perlahan-lahan.
6. Masukkan 1/2 tin susu pekat F&N. Teruskan kacau.
8. Masukkan air masak dan kacau perlahan-lahan. Pastikan serbuk koko dan milo tu tak berketul. Tunggu sebati dalam 5 minit.
9. Masukkan biskut Marie yang dah siap dipatah tadi.
Selamat mencuba!
7. Masukkan esen vanilla. Kacau perlahan-lahan juga.
9. Masukkan biskut Marie yang dah siap dipatah tadi.
10. Tunggu sejuk seketika, masukkan dalam bekas/tupperware padatkan dengan senduk. Tekan perlahan-lahan bagi padat.
Simpan dalam peti ais. Paling cepat 4 jam dah boleh makan.
*biasanya shida simpan semalaman, confirm akan sejuk.
11. Potong kek batik ikut suka dan makan. ^_^
2 comments:
wife aku selalu buat kek coklat biskut marie ni..mmg sedap...
yeke..wah best la
Post a Comment