Thursday, 4 December 2014

BAJET TRIP JEJU ISLAND - MAZE LAND



Destinasi pertama kat Jeju Island, mesti la destinasi game Runningman! 

Mesti la excited, shida ni die hard fan RM, kalau leh semua tempat diorang pergi shida nak pergi. Bagi shida RM ni ada hidden motivational setiap kali shida tengok. Bukan setakat release tension aje tu yang macam excited sangat ke Korea.
 
  Travel kat Jeju Island ni, shida tak research cara jalan dia sebab dah booking siap-siap English tour guide dari Yeha Tour, sebab kat Jeju tak ada subway, kena naik bus and taxi. So nak jimat masa dan lebih flexible shida hire tour guide. 

*ni link ke Yeha Tour, shida pilih private tour, itinerary flexible, boleh discuss dengan tour guide. Oh macam mana shida hire?
Follow je step kat laman web tu, just yang leceh, kena bayar siap-siap by credit card.

Maze ni ada 2 laluan. Ada yang long course and short course. Of course kitorang pilih short course. Tu pun bebelit jalan, betul-betul ikut map. Baru faham kenapa Gary blur masa baca map.






Whinstone maze - short course


Kat penghujung jalan nanti ada Wishing Bell. Tanda kita dah khatam maze kat situ.


Best sangat cara nak bagi bell ni bunyi. Lagi-lagi travel dengan kawan2 yang sporting. Orang kiri kanan pun tak kenal. Layan kan la. Shoot video macam pro. Buat la apepun. Yang penting enjoy and experience. Try tau. 

 
Maze and Puzzle Gallery
Kalau korang ada banyak masa, boleh spend time main apapun jenis puzzle kat dalam gallery ni.



Ada 2 lagi galeri, lebih pada sejarah dan eye trick. 
Just enjoy the feelings.


Selesai cuci mata di Maze Land terus gerak ke Oksee 
( Jeju Silver Grass), and seriously shida jatuh hati dengan musim luruh. Autumn in my heart. Alhamdulillah, ada rezeki nak autumn di negara lain pula. InsyaAllah.



Ticket on Nov 2014 : 9,000 won



4 comments:

DrCat said...

Thanks!memang tgh cari2 trip murah/budget ke korea...terima kasih atas tips yang diberikan :)

salam kenal...

Shahida Hassan said...

welcome dr cat.. salam perkenalan.. :)

AHMAD SOFFIAN ADLAN said...

Salam

Macamana pengalaman Shahida dengan Yehu Tour? Semua ok ke? Saya terbaca beberapa pengalaman menakutkan beberapa pelancong yang guna khidmat tour agency di Jeju (tapi bukan Yehu). Boleh share sikit?

Shahida Hassan said...

wassalam en ahmad soffian adlan.

terima kasih sudi singgah blog saya.
pasal pengalaman dengan yeha tour, shida dengan kawan2 sangat2 berpuas hati. shida tak pasti kalau perkhidmatan bas, sebab shida amik pakej private tour guide, shida sewa van yang muat untuk 6orang. bila dengan private tourguide, rasa lebih friendly dan mudah adjust itinerary. Syukur masa shida pergi sangat happy.