Monday, 23 July 2012

Nikmat Ramadhan Tanpa Sedar


  

Sihat tak korang? Dah masuk 3 hari kita berpuasa..Seronok sangat bulan puasa..Banyak nikmat yang kita dapat..Orang berebut-rebut membuat amal menjaga lidah dan segala perbuatan untuk melaksanakan rukun Islam ketiga ni..
Kadang-kadang kita rasa nikmat beribadah dan nikmat bersedekah saje tapi pendapat shida..
ade lagi satu nikmat yang shida dapat..

Dalam bulan Ramadhan ni..shida dapat berbuka puasa berhidang dengan family..masa bukan bulan puasa, jarang dapat makan berhimpun dengan semua ahli keluarga serentak..Ikatan hubungan dengan family macam air yang dicincang tak kan putus..
Korang macam mane? Sama tak? Yela...masa berbuka puasa dan sahur sama..jadinya time makan tu sama..kalau tak ade yang lapar ade yang kenyang..tak dapat la makan sama-sama..

Lagi..tanpa sedar kita mengamalkan sunnah Rasulullah dengan makan buah kumar, buah yang banyak khasiat..Masa bulan biasa jarang kita nak makan buah ni, sebulan sekali pun belum tentu..walhal kite tau khasiat die..

Tak lewat gi kerja lagi..yeay! sebab lepas sahur terus bersiap2 nak gi kerja..rasa tenang je..tak la berlumba-lumba bekerja punch card...Hari ni shida drive semua orang cam relax je..best!

Yang best lagi..udara kat Malaysia ni dah bersih sikit..sebab mane2 pergi masa siang2 tiada lagi bau2an r*kok..Korang yg mane smoking tu..guna la kesempatan bulan mulia ni stop smoking..kan bahaya untuk kesihatan..bukandiri korang je..kitorang yg lain ni? haish..(nasihat)

Sebenarnya banyak lagi nikmat yg kita dapat just tak boleh nak bebel panjang2 lagi sebab dah penat nak taip..huhu..ok..selamat berpuasa..jaga nafsu masa gi bazar k..haha..(remind diri sendiri sebenarnya ni..)





3 comments:

azizah :) said...

tu la banyak nikmat dan faedah berpuasa ni..dari segi kesihatan pon bagus..

sama2 kita berpuasa penuh tahun ni..insyAllah.

chempaka sari said...

kumar pun boleh shida

hatiku berwarna warni said...

cik jijah: insya Allah..badan pun rasa segar je..alhamdulillah..

cik mimi: haha..kesihatan tu..