Wednesday, 5 December 2012

TEMUDUGA PENOLONG AKAUNTAN W27



Sihat semua? Last week shida dapat interview jawatan W27 ni di PTPTN..
Shida ada janji nak share pengalaman shida yang tak seberapa ni kan..maybe boleh membantu sikit untuk korang yang tak pernah pergi interview government tak pun badan berkanun..sebenarnya..badan berkanun ni half swasta half government..so cara interview dia lebih kurang je..
contoh : PTPTN, KWSP, LHDN...(banyak lagi,just google)

Soalan-soalan yang ditanya masa interview:

1.   Perkenalkan diri
2.   Bidang kerja sekarang
3.   Serba sedikit latarbelakang PTPTN
4.   Misi PTPTN
5.   Siapa Menteri Pengajian Tinggi
6.   Siapa Timbalan Perdana Menteri
7.   Asas Perakaunan
8.   Apa itu ujrah
9.   Pengiraan ujrah
10. Kaitan bajet 2013 dengan PTPTN


Bayangan suasana interview :

1. Urusetia beri borang maklumat diri untuk calon yang hadir..
2. Lengkapkan borang beserta gambar berukuran pasport
3. Semak susunan sijil dengan urusetia
4. Urusetia beri nombor giliran
5. Tunggu sehingga nombor dipanggil.


Masa interview SPA..lebih formal sebab calon akan masuk bilik interviewer..tapi masa kat PTPTN ni diorang buka dua kaunter dalam dewan...

Bertambah nervous la..sebab kita nampak calon sebelum kita buat..and nampak interviewer tu jenis humor ke serius..and nasib baik shida dapat yang jenis humor..kurang nervous sikit..

Selamat Maju Jaya!


#jangan lupa bawa spare pen hitam ye korang..#

5 comments:

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

sgt mmbntu ni tips walaupon blom penah g inteview lagi =)

hatiku berwarna warni said...

pendedahan awal..eceh2..

nuyui a.k.a miss YUI said...

pnh sekali interview gomen..tp tak dpt..hihi

hatiku berwarna warni said...

semoga nuyui ade rezeki :)

Afiq Aimannaaim said...

Terima kasih Shahida atas perkongsian pengalaman interview Penolong Akauntan ini. Sangat membantu!

Baru tahun interview ini juga dianjurkan di pejabat PTPTN, ingatkan di pejabat Akauntan Negara sahaja :)