Monday, 24 September 2012

JOM CANTIK DAN SIHAT DENGAN BERSENAM




Excited nak announce ni..lepas shida masuk gym selama 3 minggu and start jaga makan 2 minggu ni...hasilnya..berat shida dah turun 3kg...happy sangat..
ade orang perasan perubahan ni..cakap tang muka nampak kecil sikit...tapi shida tak nampak sangat la..tak pela..sabar itu tangga kejayaan..Even baru turun 3 kg shida nak share macam mane shida buat ea..ni untuk menambahkan semngat korang2 yang berdiet tu...jom kita jadi lebih sihat..

Tak makan nasi ke? 

Tak lah...shida still makan nasi just portion die shida kurangkan and lebih kan sayur...shida buat portion 3.2.1...

1. Nasi
2. lauk
3. Sayur

Shida try banyakkan minum air masak..kurangkan air manis..kecuali kalau makan kat kedai makan..ala iman ni tak berapa nak kuat la..haha..

Camne ngan breakfast eh?

Shida minum lowfat milk yang dutchlady tu..green apple..tu aje..tapi kadang-kadang derhaka dengan diet ni..shida makan roti..takpun bihun ke ketiau ke...haha..tapi in small size serving la..nak rasa je.. ^_^

Ade amik supplement ape2 tak..?

Buat masa ni shida tak de ambil ape2 supplement..akan datang tak tahu lagi...shida banyakkan makan buah2an...setiap hari at least 2 biji apple..kalau nak tau shida paling suka buah betik, tembikai..kalau hari2 makan pun no hal la..hihi..mungkin pakar kesihatan yang bertauliah atau tak akan cakap tak cukup...tapi as for starter shida try portion ni dulu..

Ade pergi slimming center tak?

Tak de la..shida ade join 1 gym dekat area sentul..dekat situ siap ada sauna sekali...orang cakap sauna elok untuk singkirkan toksin dalam badan..buat masa ni shida sauna 2kali seminggu..memang best sangat...tak pernah berpeluh-peluh sampai basah satu badan..suhu die 41c..mula-mula rasa pening sebab tak biasa..tapi dah masuk 2 minggu rasa sedap je badan..

Camne ade semangat eh?

Alhamdulillah sebab ade 1 member shida ni semangat nak tukar lifestyle yang lebih sihat...nama die mimi..die memng berdisiplin sejak die diet..memang teruja bila ngan die..dulu shida pernah gak nak diet...tapi selalu halfway..bila ade kawan ni rasa lebih semangat..sebab shida akan mengadu kat die bile semngat ni berkurang...same goes to her..so saling bagi semngat..

Ada cheat day tak?
Tak ade sebab shida tak diet ketat..so tiap2 hari ade je benda yg patutnya tak leh makan..shida makan..haha..jangan terpengaruh la eh..

Ok la korang nanti bila ada perubahan lagi shida citer lagi eh...doakan misi diet kali ni berjaya..aminnn... ^_^


#bila turun 6kg shida nak rebonding rambut la..huhu..baru bersemangat sikit...korang start minggu ni shida ade 3 kenduri kawen..ohoi..jangan semua ada ayam masak merah dah..masakan itu bisa mengugurkan air liur shida..haha..#



4 comments:

chempaka sari said...

kata 10 kg nak rebonding.. 10kg la.. 6 kg tu sket sgt..

hatiku berwarna warni said...

10kg ipod shuffle..haha..ala x sabo kot..tp kalau ok..aku wat 10kg.. aja aja fighting

✿Lady Ainaa✿ said...

perghhh turun byk tu.. tahniah.. kalau ena, malam je ena xmkn benda berat, pg of course kne mkn berat sbb studykan.. good tips..

hatiku berwarna warni said...

alhamdulillah..epi sgt bile ade perubahan..tp x nmpk sgt..bru nmpk kt penimbg aje..haha