Friday, 23 March 2012

CARA JIMAT BATERI LAPTOP

Kelas dah nak start la...aritu shida gi ofic bendahari nak claim yuran ternampak la student2 full time bz kat discussion room ngan lappy nye ngan buku nye..tapi tengok plug kat situ tak banyak..terfikir gak cane dorang nak discuss lama2..normally bateri lappy tahan 2 jam je kan..hurmm dorang sambung nanti kot...cam tak best je kan kalau kerja separuh jalan...sebab..bateri lappy abis...

So shida ngan semangatnye nak share tips n trick bagi bateri lappy tahan lama...

1. Kurangkan brightness lappy..

2. Off Mp3 @ Video lagi-lagi yg play dari external hardisk..

3. Adjust power option kat control panel kepada 5minit untuk hibernate @sleep reminder ke 7minit..so korang sempat save ape patut sebelum die kong.

4. Disablekan WiFi kalau guna broadband..sebab system yg detect wifi tu guna bateri kuat..

5. Tutup mane-mane folder yg tak guna..cam kalau tengah guna Word tutup la folder pendrive la ape la kan sebab system-system yg korang buka tu makan bateri..

6. Elak dari guna peralatan tambahan cam speaker, lampu  kecik, cas fon lak time2 tu..lagi la cepat abis bateri..

7. Lagi hebat korang ade spare bateri kedua.. ^_^

3 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

bru tau..thnx ya ..hihi.

hatiku berwarna warni said...

:) yui, tq sbb rjin comment post shida..terharu..

Andak said...

point noted ! thank you.
saya baru kat sini, jom ikut saya:
www.andakzarinah.blogspot.com