Sunday, 27 October 2013

APA KAITAN GARAM BULUH DENGAN KOREA?
 
Sarangheyo..Oppa..Unnie..Nuna..Hyung..
Haish abis semua korean word yang sentiasa dalam ingatan ni keluar..
Shida nak share kat korang pasal garam buluh yang famous kat negara K-POP ni.. 

Faith - The great doctor..zaman Joseon..cerita doktor zaman dulu-dulu..

Lebih 1000 tahun dulu di Korea, pengamal perubatan dan sami menggunakan garam buluh untuk merawat demam hinggalah cirit birit. Pengamal perubatan dan sami akan membuat tablet garam buluh dengan memasukkan garam dalam tiang buluh yang tebal dan bakar buluh tersebut dua atau tiga kali pada suhu yang tinggi  dengan kayu pokok pain.  Garam yang digunakan ialah garam yang diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea.
Tetapi untuk zaman moden garam buluh telah melalui proses pembakaran sehingga lebih dari sembilan kali. Selepas proses pembakaran, bahan berbahaya seperti logam berat dan kotoran yang ada dalam garam telah dineutralkan atau disingkirkan, manakala intipati pokok pine (resin pine, minyak pine) dan buluh (200 lebih jenis elemen surih yang diperlukan oleh badan) bercampur ke dalam garam dan menambahkan kandungan ion logam inorganik yang diperlukan oleh badan manusia seperti magnesium, kalsium, kalium, kuprum, ferum, zink dan sebagainya.


Apa beza Garam Buluh/Bamboo Salt dengan Garam Biasa?Garam buluh telah menyingkirkan bahan berbahaya terhadap badan (misalnya logam berat dan bahan kimia) dalam proses pembuatannya dan pada masa yang sama meningkatkan nilai nutrisinya. Garam buluh mempunyai kandungan magnesium yang tinggi dan bagus untuk badan kita, mengandungi anti-oksida dan membantu menyingkirkan toksin dalam badan. Antara keistimewaa Garam Buluh/Bamboo Salt:
Manakala bagi garam biasa atau kebanyakan garam yang kita ambil sekarang telah melalui pemprosesan moden iaitu pemprosesan kimia. Ini akan menyebabkan kandungan natrium adalah lebih tinggi, bersifat asid, ditambah aditif dan khasiat pun hilang disebabkan proses pengilangan. Pengambilan dalam jangka masa panjang akan memudaratkan kesihatan kita seperti penyakit darah tinggi (hypertension) dimana ianya penyumbang utama penyakit jantung (kardiovaskular).


Mungkin korang pelik kan kenapa garam ni dikatakan penting untuk badan kita..selalu kita dengar orang darah tinggi sebab terlebih garam..ok ni shida share kan lagi..

 

Kepentingan garam?Garam membantu mengekalkan cecair dalam sel-sel darah dan digunakan untuk menyampaikan maklumat dalam saraf dan otot kita. Ia juga berfungsi untuk membantu penyerapan nutrien. Badan kita tidak menghasilkan garam sendiri dan badan mendapat garam melalui pemakanan kita.

Sekarang korang nampak tak kepentingan dan fungsi garam untuk tubuh kita. Sebab itu kita mesti pilih jenis garam yang terbaik untuk badan kita dan yang tidak memudaratkan.

Jadi bagaimana nak gunakan Garam Buluh/Bamboo Salt ni?1. Gantikan garam biasa dengan garam buluh semasa memasak. 
 Hai-O Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Cooking Salt Powder (300g)
2. Amalkan pengambilan minuman garam buluh.
Hai-O Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Drink (40 sachet)  


Mineral coffee 
1 kotak = 25 sachet
Kalau berminat atau ada pertanyaan lanjut boleh:

Mesej/Whatsapp/Call
013-2529186
Shahida HassanAnda juga boleh menambah pendapatan juga!
Just ask me how!
Kita set date saje..

No comments: